SEO Nedir?


SEO, arama motoru optimizasyonu anlamına gelir, arama motorlarının sonuç sayfalarında ilk sıraya ulaştırmak için yapılan bir optimizasyon işlemidir. Kapsamlı olarak SEO hakkında bilgi almak ve SEO nedir gibi sorulara cevap almak için kapsamlı rehberi inceleyebilirisiniz.
Seo Eğitimi
Arama motoru optimizasyonu eğitimi, websitesi olan veya profesyonel olarak makale yazarı olmak isteyenlerin almak istediği bir eğitimdir.
Seo eğitimi alınabilecek yerler
- Udemy temel eğitim videoları
- seo uzmanları tarafından yazılmış Seo kitapları
- birebir online ve yüz yüze seminer eğitimleri
- uygulamalı seo eğitimi
Bu yukarıda listelenen SEO eğitim çeşitlerinden çoğunu almış biri olarak, başlangıç düzeyinde biriyseniz udemy’den veya youtube’dan temel başlangıç videoları izleyerek kavramları öğrenebilir,
uygulamalı ve seminer eğitimlerini de öneriyorum, Seminerlerde veya uygulamalı olarak istediğiniz aklınızda kalan soruları uzmanlara sorarak aklınıza takılanlara cevap alabilirsiniz.
SEO nasıl yapılır
websitenizin veya bir makalenin optimizasyon işlemlerini yapmanız için öncelikle seo analizi yapmanız gerekiyor. Bu analiz ile websitenizin eksikliklerini makaleniz için ise hangi anahtar kelimelere odaklanmanız gerektiğini seo analiz araçları ile kontrol edebilirsiniz.
- Site Dışı Seo pek çok etkeni yoktur genellikle site dışı çalışmalar backlink ve sosyal medya çalışmaları ile yapılır.
Site dışı çalışma yaparken dikkat edilecek hususlardan biri ise backlink satın alma makalemizde sizlere dış seo nasıl yapılır ve backlink nasıl alınır onu anlattık. - Site İçi Seo çok daha kapsamlı bir çalışma gereksinimi olan site içi çalışmaları başlangıç olarak
- Anahtar kelime araştırması ve yerleştirme
- İçerik ve makaleler için anahtar kelime yoğunluk oranı.
- Website doğru meta veri kullanımı
- Site ve Sayfa yüklenme hızı optimizasyonu
- Seo uyumlu URL yapısı.
- Uyumlu görsel uzantıları ve özgün görseller
- Mobil uyumlu website altyapısı
1-) Anahtar Kelime Bulucu
Semrush, Ahrefs ve google kelime bulucu gibi araçlar sayesinde websiteniz veya makaleleriniz için uygun arama trafiği yoğun anahtar kelimeleri bulabilirsiniz.


Anahtar kelime yoğunluk oranı
Websitenizin içeriğinde, makalenizde veya meta taglarınızda anahtar kelime yoğunluğunuz içeriğin uzunluğuna göre değişmektedir.
Arama motorları anahtar kelime yoğunluğunu önemsemesinin sebebi, spam ve sahte makalenin önüne geçmektir. 100 Kelimelik bir içerikte seo uzmanlarının çoğunluğuna göre %1- 3 arasında olmalıyken.
Bazı başarılı seo uzmanları bu oranı pek dikkate almamakta bana göre 100 kelimelik bir içerikte 3-4 defa aynı anahtar kelimeyi içerikte geçirebilirsiniz.
Site Hızı Optimizasyonu
Website hızı, Google için önemli bir optimizasyon işlemi ve kullanıcılarınız yani ziyaretçiler için önemli bir husustur,
Google’da 1. sırada olan içeriğinize giriş yapan ziyaretçi site yavaşsa bir alttaki siteye girmesi sonucu Google sizi daha aşşağı sıralara düşürebilmektedir.
Site hızı nasıl arttırılır ?
Web sitenizin hızını arttırmanın bir kaç kriteri bulunmaktadır bunları liste halinde verecek olursak:
- Hızlı ve kaliteli bir Hosting
- Seo uyumlu ve düzgün kodlanmış css ve tema
- küçük boyutlu sıkıştırılmış görsel kullanımı (Jpeg)
- Litespeed Cache (ön bellekleme eklentileri)
- CDN (büyük dosya ve içerikleri farklı lokasyonlara dağıtarak hızlı yüklenme olanağı sağlar.


Url Yapısı
Websitenizin url yapısı https://seodunyam.com/icerik-3232 veya https://seodunyam.com/php-241_21 yerine örnek olarak seo uyumlu url yapısı şu şekilde olmalıdır https://seodunyam.com/seo-nasil-yapilir
Mobil Uyumlu Website
Kitleniz genellikle mobil olan veya hem bilgisayar platformu hemde telefon&tablet ise websitenizi tasarlarken mobil uyumlu tema ve wordpress gibi popüler yazılımların eklentileriyle Kolaylıkla Mobil uyumlu bir site yapabilirsiniz.
Wordpress siteyi mobil uyumlu yapmak için WP Touch Mobile Plugin ve JetPack ile yapabilirsiniz.
Yararlı Seo Araçları
- Semrush: Websitenizin değerini,kelime, backlink, rakip, trafik, sıra takibi, site denetimi ve birçok analizlerini kolayca yapabilirsiniz ilk hafta ücretsiz deneyebilirsiniz.
- Ahrefs: Websitenizin detaylı olarak güncel denetimini ve semrush’ın özelliklerinin bir çoğunu içeren sıra analizi ve site analizini detaylı olarak veren bir seo aracıdır.
Yukarıda listelenen iki araç sizler için en kaliteli ve en yararlı analiz araçlarındandır.
Seo Nedir Nasıl Yapılır?
Seo Uzmanı Nasıl Olunur?
deneyimleyerek tecrübe kazanıp bir SEO uzmanı olabilirsiniz.
5 Yorum